Nasıl anlatsam, nereden başlasam? Bu sene neredeyse 15-20 yabancı şehir gezmiş, bazılarında 15 gün kadar uzun bir süre geçirmişken, benim için 2019 yılının en sürpriz, en beklenmedik rotası Sofya Bulgaristan oldu diyebilirim.
Tarih desen var, sanat desen var, eğlence desen bol bol var. İnsanları nazik, güler yüzlü, yardımsever, özellikle de genç nesil bir harika!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bulgaristan Halkı
Instagram’da Bulgarlar hakkındaki düşüncemi gerçekçi bulmayan kişiler oldu. Ancak ben kendi yaşadıklarımı aktarıyorum, seyahatin de kısmet işi olduğuna inanıyorum. Bugün benim başıma gelen yarın sizin başınıza gelmeyebilir, benim hiç beğenmediğim bir şehre siz hayran kalabilirsiniz. Örneğin, Bolonya bunun bir örneği olmuştu.
Alışveriş yaptığım bir yerde üzerimden gereken miktarda Leva çıkmadığı için paramın üzerini tamamlamak isteyen, adres sorunca o tarafa gitmiyor olsa da beni gideceğim yere kadar götüren, hesabımız yanlışlıkla yan masaya yazılınca bizim hesabımızı da ödemeye kalkan insanlarla karşılaştım.
Şimdi “Türk olduğunuzu bilmiyorlardır ondan” diye düşünenler de olacaktır. Bilakis, ya o anda ya öncesinde sohbet ettiğim ve nereli olduğumu sormuş, bilen kişilerdi. Hatta İstanbul’dan geliyorum deyince, çok daha samimi davranmaya başlayan, İstanbul’u ne kadar çok sevdiğini söyleyen insanlarla tanıştım. Belki şanstır ama şans da bu kadar denk gelmez bence. Kısaca ben Bulgarlar’ı sevdim!
Bulgaristan halkıyla ilgili mutlaka aklınızda tutmanız gereken bir şey başlarını hayır anlamında sağa sola salladıklarında aslında evet diyor oldukları. Bunu birkaç kez hesabı isteyince başını sallayan ve neden hayır dediğini anlayamadığım garsonlarla karşılaştıktan sonra idrak edebildim. Meğerse adam tamam diyormuş, ben de 3 kez üst üste hesap deyip diyormuşum!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Nasıl Bir Şehir?
Sofya her şeyden önce yemyeşil bir şehir. Her yerde parklar, yeşillikler içinde oturabileceğiniz alanlar var. Dikkatimi çeken şeylerden biri şehrin yaşlılarının bu parkların dört bir yanında gün boyunca satranç oynuyor olmaları oldu. İşte bu olsa olsa uzun yıllar hakimiyetini sürdürmüş komünizmdir diye düşünüyorum.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bulgaristan Tarihi
Tanıştığım bir Bulgar şöyle söyledi: “Bizim sahip olduğumuz tek şey eğitim. Hep iyi eğitim almamız ve bu sayede ülkelerimizi daha da geliştirmemiz amaçlandı. Güzel işlerimiz vardı. Bir ayda belki bir oda dolusu para kazanıyorduk. Ama bu parayı harcayacak bir şey yoktu. Ev sahibi olmak için bir 20-30 yıl, araba satın almak içinse sıraya girip, yıllarca sıranın bize gelmesini bekliyorduk. Ancak Komünist Parti’ye üye olursak bir takım ayrıcalıklardan yararlanabiliyorduk.”
Bulgaristan’ın tarihi beni gerçek anlamda etkiledi. Yine bir Balkan ülkesi, yine komünizm, yine kanlı savaşlar, yokluk içinde geçen yıllar. Bu yıl o kadar çok Balkan şehri gezdim ki, bildiğim bir hikaye diye düşünüyordum. Ancak şehirdeyken katıldığım konferansın konusu nedeniyle komünizmin hikayesini daha da derinden öğrenme şansım oldu.
Aile üyeleri işçi kamplarına gönderilen, yıllarca sevdiklerinden hiçbir haber alamayan, “batı çürümüş ve yozlaşmış” hikayesiyle senelerce ayakta uyutulan ve pek çok haktan mahrum edilen kişilerden kendi hikayelerini dinlemek çok daha farklı bir deneyim oldu.
Bugün komünizmin farklı bir isim ve formatla geri dönmesinden korkan büyük bir kitle var. O nedenle, komünizm yıllarını unutmamak ve unutturmamak için mücadele ediyorlar.
Bir gün yolunuz Sofya’ya veya Bulgaristan’ın başka bir kentine düşerse mutlaka The Sweetest Thing isimli belgeseli izlemenizi ve ülkenin tarihini, bugününe ışık tutan yıllarını öğrenmenizi tavsiye ederim.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Gezisi İçin Kaç Gün Yeter?
İdeal bir Sofya gezisi için bana sorsanız 3-4 gün ancak yeter. Sofya uzun ve köklü geçmişi nedeniyle oldukça tarihi bir şehir. Sofya’da mutlaka gezmeniz gereken tarihi yerleri Sofya Gezilecek Yerler Rehberi yazımda bir araya getirdim, o yazıyı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Ancak iki güne de pek çok şeyi sığdırabilirsiniz. Bir hafta sonu gezisi için epey keyifli bir destinasyon olacağının garantisini veriyorum.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bulgaristan Vizesi
Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi bir ülke ve Schengen vizesiyle giriş yapabiliyorsunuz. Bazı kaynaklarda Schengen kabul edilmiyor, Bulgaristan vizesi almanız gerek gibi bilgiler okudum, bunlar doğru değil.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya’ya Yolculuk
İstanbul’dan yaklaşık 1,5 saatlik bir uçuşla Sofya’ya varıyorsunuz. Ancak otobüsle 7 saatte ve arabayla 5 saatte ulaşmanız da mümkün. Dolayısıyla, bize oldukça yakın, gitmek son derece kolay.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Havalimanı
Sofya’ya gitmeden önce pek araştırma yapamadım ama havalimanında bir zorluk çıkarıyorlar mı diye kontrol ettim. Pek çok kaynakta girişte sorun yarattıkları, onlarca soru sordukları, bazen dakikalarca beklettikleri yazıyordu. Açıkçası korkmadım desem yalan olur.
Seyahat biraz şans işi, bunu kabul etmekle birlikte benim içeri girişim 2 dakika bile sürmedi. Belki bana denk gelen memurdandır, belki yıllar geçtikçe düzen değişmiştir, bilemiyorum. Ama kendi deneyimime dayanarak baştan gözünüzü korkutmaya değecek bir şey olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Havalimanı oldukça küçük, yolunuzu bulamama, uzun uzadıya bavul sırası bekleme gibi sorunlar yaşamanız mümkün değil.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya’da Ulaşım
Sofya havalimanından şehir merkezine gitmenin en kolay yolu taksi. Kapının hemen önünde onlarca araba bekliyor, boş bir araç bulamama sorunu yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine taksiyle 11 Leva, yani bugünün kurlarında yaklaşık 35 TL tutuyor. Oldukça ucuz diyebiliriz. Yol ise yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Bizim taksi şoförümüz İngilizce ve Almanca hatta biraz Türkçe biliyordu. İlginçtir ki şehir içinde bindiğimiz birkaç taksinin şoförü de Türkçe konuşabiliyordu. Ancak şehirde yaşadığım tek sorun yine taksiler oldu.
Gecenin ilerleyen saatlerinde bir araç bulmak çok zor. Bulsanız bile taksimetreyi açmadan pazarlığı 10 Leva’dan başlatıyorlar. Başka bir taksi bulup bulamayacağınızdan emin olmadığınız için kabul etmek zorunda kalabiliyorsunuz. O nedenle, TaxiMe isimli uygulamayı indirmenizi öneririm.
Hazırsak şehri adım adım gezmeye başlayalım…
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya’da Kültür&Sanat
Sofya bugüne dek gezdiğim tüm Balkan ülkelerinde olduğu gibi, sanat ve kültür aktivitelerinin, tiyatro gösterilerinin, konserlerin, dans gecelerinin oldukça yoğun olduğu bir şehir. Gezebilecek çok yer, izleyebilecek pek çok performans var. Sanat aktiviteleri çoğunlukla Bulgarca olduğu için bunlara katılmak cazip olmasa da binaları gezmek bile insana keyif veriyor, muhteşem mimari gerçekten büyülüyor.
⭐️⭐️⭐️
Elephant Bookstore
Sofya’nın en ünlü kitapçısı Elephant’ı mutlaka görmelisiniz! Burası aynı zamanda bir hediyelik eşya dükkanı da diyebilirim.
İçeri girdiğimizde tatlı bir kadın yanımıza gelerek Bulgarca bir şeyler söyledi. “English please?” deyince “Oh, nerelisiniz?” diye sordu. Tam o anda Elif Şafak’ın Bulgarca’ya çevrilmiş bir kitabını gördüm. “İşte bu yazarla aynı ülkeden” dedim. Kendisi de Elif Şafak’ı severmiş, biraz sohbet ettik. Kitapları seviyorsanız buraya da hayran olacağınıza eminim.
⭐️⭐️⭐️
Sofya Ulusal Kültür Sarayı
Sofya‘nın kültür ve sanat aktivitelerinin kalbi işte bu bina. Bir günde hemen 5-6 tane farklı bir aktivite bulabileceğiniz NDK’nın (Kültür Merkezi) programına göz atarak zevkinize hitap eden bir etkinliğe katılabilirsiniz. Sitenin İngilizce versiyonu da var.
Ben burayı eski AKM’ye çok benzettim. Ayrıca bu basamaklarda bir kare de keyifli oluyor! Keşke ne yazdığını anlayabilseydim.
⭐️⭐️⭐️
Ivan Nazov Ulusal Tiyatrosu
Bulgaristan’ın en eski ve en büyük tiyatrosu olarak bilinen bu bina beni mimarisiyle büyüledi.
1907 yılında Viyanalı mimarlar tarafından tasarlanan bina 2. Dünya Savaşı’nda bombalarla yıkılarak 1945 yılında yeniden inşa edilmiş. Bulgarca bilmiyorsanız bir tiyatro gösterisi izlemek anlamlı olmaz ama gecesi ayrı gündüzü ayrı keyifli bir bina.
Tiyatronun hemen önünde büyük bir park ve o parkın içinde de hayatınızda gördüğünüz belki de en şirin kütüphaneyi bulacaksınız. Tabii biz hemen içeri girip merakla inceledik. 2 hafta içinde aldığınız kitabı geri vermeniz gerekiyormuş ve sadece Bulgarca yazılmış kitaplar var. Ama görmeye kesinlikle değer!
⭐️⭐️⭐️
Sofya Christmas Market
Sofya’ya Aralık ayında giderseniz Ivan Nazov Ulusal Tiyatro’nun karşısındaki parkın içine bir Christmas pazarı kuruluyor. Elbette bir Viyana, Strasbourg Christmas pazarları gibi değil ama hiç de fena değildi bence.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Yeme İçme Rehberi
Sofya Bulgaristan ve Balkan bölgesinin en Avrupai şehirlerinden biri. Bulgar mutfağını çok sevdiğimi söylemem fakat restoranların ve kafelerin ambiyansı oldukça güzel. Sadece gidecek doğru yerleri bulmanız gerekiyor.
Aşağıdaki liste size güzel bir Sofya yeme içme rehberi olabilir.
⭐️⭐️⭐️
Garafa Wine Shop
Elephant Bookstore ile aynı sokakta bulunan bu minik şarap evi şirin mi şirin bir yer. Yoldan geçerken tesadüfen keşfettiğim bu şarap evi hem lokal Bulgar şaraplarını tatmak hem de keyifli zaman geçirmek için harika bir nokta.
Burada beni şaşırtan şey bir kadehe koydukları şarap miktarı ve fiyat oldu! Kadeh şaraplar ortalama 2 Euro yani 14 TL ve Bulgar şarapları gerçekten çok leziz.
Garafa’nın içinde küçük bir çekim yapmak istedim. Önce sahibine sonra içerideki 2 Bulgar müşteriye sordum. İzin alamamak bir yana kendileri de çekime katıldılar ?
Detayları nazliozgur isimli Instagram hesabımda, profilimde sabitlenmiş Sofya hikayelerinde görebilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️
Simple
Sofya’da beni tatmin etmeyen tek şey yemekler oldu. Daha doğrusu zaten bizim kendi mutfağımız Balkan mutfağına çok benziyor. Farklı bir şey tadamadım. Sofya yeme içme tavsiyeleri için okuduğum bloglarda yazan restoranlar da tam bir hayal kırıklığı oldu. Bulgaristan’da ağırlıklı olarak et tüketiliyor. Shopska isimli ünlü bir salataları var ki bana sorarsanız peynirli çoban salatasından hallice.
Sadece tesadüfen karşımıza çıkan Simple gerçekten lezzetli bir yerdi. Dünya mutfağından yemekler bulacağınız bu restorana bir akşam yemeğini ayırabilirsiniz. Maalesef fotoğraf çekmeyi atlamışım ama Instagram hikayelerimde detayları var.
⭐️⭐️⭐️
Chevermeto
Geleneksel bir Bulgar gecesi deneyimlemek isterseniz mutlaka Chevermeto’ya gidin. Burası lokal halkın sık gittiği bir yer. Gece boyunca canlı Bulgar müzikleri ve dansları size eşlik ediyor. Eğlenceli bir yer, yemekler de fena değil. Yine detaylar Instagram hesabımda sizi bekliyor.
⭐️⭐️⭐️
Chucky’s Coffee
Chucky’s Coffee şehrin en ünlü üçüncü dalga kahvecilerinden biri. Ancak ilginç bir şekilde ancak 5-6 kişinin oturabileceği kadar bir alana sahip. İnsanlar kahvelerini ellerine alıp çıkıyorlar. Kahvenin tadı güzeldi ama bana göre fazlasıyla ılıktı. Bayıldım diyemem ama denenebilir.
⭐️⭐️⭐️
Meat
Şehrin en iyi burgercisi işte burası. Özellikle öğlen saatlerinde yer bulmanız biraz zor ama beklemeye değer. Özellikle patates kızartması parmaklarınızı ısırtacak cinsten!
⭐️⭐️⭐️
Happy Grill Bar
Gidemediğim ama methini çok duyduğum bir başka yer. Zaten ne zaman önünden geçsem tıklık tıklımdı. Bu kadar insan yanılıyor olamaz. Deneyebilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Gece Hayatı
Normalde yurtdışı seyahatlerinde gece hayatı uzaktan yakından alakam olan bir aktivite olmaz çünkü sabahları çok erken kalktığım ve tüm gün yürüdüğüm için pilim erkenden biter. Ancak Sofya gezisi altı gün sürdüğü ve neredeyse bir lokal haline geldiğim için şehri tüm yönleriyle keşfetme şansım oldu.
Aslında bir konferans için Sofya’da bulunduğumdan Sofyalı insanlarla tanıştım ve onların sayesinde oldukça ilginç yerlere gittim. Sofya gece hayatı bu listeden sorulur diyecek kadar iddialıyım!
⭐️⭐️⭐️
Hambara
Sofya’da gittiğim en ilginç bar burası oldu! Bir kere yerini bulmak imkansız gibi bir şey. Dışarıda bir isim tabelası, yönlendirme, hiçbir şey yok. Tek ipucunuz sokağın içinde göreceğiniz yeşil duvar ve tamirci karikatürü olabilir.
Hambara belki de tamirci demek, kim bilir. Bu duvarı görünce başınızı hemen sola uzatın, orada bir kapalı kapı göreceksiniz. İçeri girebilmek için kapıyı çalmanız gerekiyor. Birkaç dakika sonra biri gelip kapıyı açıyor. İçerisi karanlık, aydınlatma sağlayan tek unsur mumlar. Sadece lokallerin bildiği ve gittiği bir yer. Bence bir gidip görün.
⭐️⭐️⭐️
Bar Petak
Petak Bulgarca Cuma anlamına geliyor ama ismi sizi yanıltmasın. Bu bar haftanın her günü oldukça geç saatlere kadar açık. Bir akşam gece 10’da gittiğimizde hiç kimse yoktu, başka bir akşam gece 00:00 gibi gittiğimizde ise adım atacak yer yoktu. Müzikler güzel değil, onu baştan söylemem gerek. Ama hareketli bir yer arıyorsanız burası sizi kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak, emin olabilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️
Dsquared2 Lounge
Bana göre Sofya’nın en güzel meydanında, Sveta Nedelya Kilisesi’nin hemen yanında bulunan bu mekanı gözden kaçırmanız söz konusu bile değil. Dışarıya verdikleri müzik neredeyse tüm meydanda duyuluyor (Fotoğrafta ne anlatmaya çalışıyorum emin değilim ?)
Dsquared2 hem restoran hem de bir bar. Gündüzleri kahve içmek için de burada mola verebilirsiniz. Bana göre en güzel meydan burası dedim çünkü gerçekten de tuhaf bir atmosferi var. Aslında buraya dini bölge deniyor. Hemen karşınızdaki Sveta Nedelya Kilisesi’nin dört bir yanında başka kiliseler, sinagog, Sofya Üniversitesi’nin Teoloji fakültesi, Banya Bashi Camii yer alıyor. Sanırım farklı farklı dinlere ait bu kadar fazla bina mistik bir hava oluşturuyor. İster yemek yemek ister kahve içmek isterse de barda oturmak için buraya mutlaka uğrayın derim. Kahve yanında ikram ettikleri kurabiyeler de nefisti! Kahve ise 2.5 Euro’ydu.
⭐️⭐️⭐️
Sense Rooftop Bar
Gece hayatı çok aradığım ve sevdiğim bir şey değil ama buraya tek kelimeyle bayıldım! Sebebiyse öncelikle mükemmel manzarası ve daha sonra kokteyllerin lezzeti.
Sofya’nın sembolü Alexander Nevsky’yi ışıklı haliyle görebileceğiniz en güzel nokta burası. Diğer mekanlara kıyasla bir tık pahalıydı ama yine de İstanbul’daki pek çok yerden çok daha ucuzdu.
⭐️⭐️⭐️
Son olarak…
Bir de Kiril alfabesi bilmediğim için gittiğim yerlerde etiketlediğim ama şu an adını bulamadığım yerler var ? Ama nazliozgur isimli Instagram sayfamı ziyaret ederseniz, profilimde sabitlediğim Sofya hikayelerinde bu mekanları görebilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sofya Alışveriş
Lale
İşte Sofya’daki favori dükkanım. Burası ünlü veya yeni yeni ünlenen Bulgar sanatçıların, tasarımcıların eserlerini bulabileceğiniz, küçücük ama dolu dolu bir yer. Evinize çok güzel tablolar bulabilirsiniz. Üstelik fiyatlar da çok uygun.
⭐️⭐️⭐️
Bit Pazarı
Alexander Nevski Katedrali’nin hemen arkasında bulunan bu pazarda adeta yok yok. Savaş madalyaları, eski yüzükler, kolyeler, kameralar ne arasanız var. Bir de satranç oynayan tezgah sahipleri tabii.
⭐️⭐️⭐️
Vitosha Bulvarı
İstanbul’un Taksim’i neyse Sofya’nın da Vitoshası o! Vitoshası Bulvarı adını hemen arasında bulunan ve bazı günlerde üzerine düşen bulutlarla şehre güzel bir hava katan Vitosha Dağı’ndan alıyor. Araçlara kapalı olan Vitosha Bulvarı üzerinde pek çok restoran, bildiğimiz markaların mağazaları, hediyelik eşya dükkanları var. Özellikle kadınlar için buraya takı cenneti diyebilirim. Bence şehrin çok daha güzel sokakları, caddeleri var ama Sofya’ya gitmişken burayı görmemek olmaz. Zaten görmeme gibi şansınız da yok çünkü tüm yollar Vitosha’ya çıkıyor.
Sofya Gezilecek Yerler Rehberi: Tarihle Dolu Bir Şehir