Instagram hesabımı takip edenlerin bildiği gibi, geçen hafta Sığacık’a günübirlik bir gezi yaptık. İtiraf etmem gerekirse, bu geziden öyle büyük beklentilerim yoktu. Sığacık’ın denizinin doğasının harika olduğunu biliyordum ama ilçe merkezinden ne beklemem gerektiğinden pek emin değildim. Sığacık gezilecek yerler konusunda ne kadar zengin olabilir ki diye bir düşüncem vardı ama yanılmışım.
Seferihisar’a bağlı Sığacık bundan birkaç yıl öncesine kadar pek bilinmese de son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız yerlerden biri. Bunun en önemli nedenlerinden biri Seferihisar’ın Türkiye’nin ilk Citta Slow, yani sakin şehri olması. Bu hareket özellikle yeme-içme sektörünü büyük ölçüde etkiledi. Yepyeni restoranlar, kahve zincirleri ve bunun ardından güzel ve sakin oteller birer birer açılmaya başladı.
Peki Sığacık yapılacaklar listesine neler eklenmeli, hangi koylar ziyaret edilir, nerede konaklanır, hangi restoranlarda yenir? Bu Sığacık gezilecek yerler rehberinde size aktarmaya çalışacağım.
İlk Önce Cittaslow’u Anlatmam Lazım
Sığacık hakkında bir rehber hazırlarken Citta Slow hareketinden bahsetmemek olmaz. İtalya’da doğan bu hareket günümüzün yorucu şehir hayatına ve hızlı tüketim alışkanlıklarına inat geleneksel yaşam biçimlerini korumayı amaçlayan bir akım. Fast Food restoranlarının baş döndüren bir hızla artması yerel yiyeceklere, temiz ve sağlıklı beslenmeye, doğaya zarar vermeden üretmeye vurgu yapan Slow Food hareketine, Slow Food hareketi ise Cittaslow, sakin şehir sivil hareketine hayat vermiş.
Cittaslow şehirlerin özellikleri arasında, nüfusun 50.000’den az olması, geleneksel mimarinin korunmuş olması, motorlu araçlar yerine yayalaşmaya önem verilmesi, organik tarımın desteklenmesi, gürültü ve hava kirliliğine karşı önlemler önlemler alınmış olması gibi 72 kriter yer alıyor. Türkiye’de ise, Seferihisar dahil olmak üzere, toplam 18 Cittaslow üyesi bulunuyor.
Bu kısa giriş Sığacık’tan ne beklemeniz gerektiğiyle ilgili güzel bir ipucu vermiştir bence.
Seferihisar ve Sığacık
Seferihisar gerçekten de günün her saati sakin yaşamıyla insana huzur aşılayan bir yer. Pek çok İzmirli’nin daha sakin bir hayat sürmek için buraya taşınması bir tesadüf değil.
Seferihisar’dan 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sığacık ise masmavi koyları ve renkli sokaklarıyla Cittaslow’un hakkını veren bir sahil kasabası. Evet, bundan belki bir 10 yıl öncesine kadar Sığacık sadece kendi halinde bir balıkçı köyüydü. Hatta İzmirli olup da hala Sığacık’a adımını dahi atmamış pek çok tanıdığım var. Seferihisar’ın Citta Slow seçilmesiyle birlikte Sığacık da popülerleşmeye başladı ancak hala gelişmesi gereken pek çok şey olduğu bir gerçek.
Az gelişmiş bir sahil kasabası olması bazıları için Sığacık’ı daha keyifli bir yer haline getiriyor. Kimileri içinse hala çok ziyaret edilesi bir yer değil. Bu tamamen size ve bir tatilden, geziden ne beklediğinize bağlı. Emin olduğum tek şey, Sığacık yakın bir gelecekte çok daha fazla ziyaret edilen ve sevilen bir yer olacak. Bu Sığacık gezilecek yerler rehberinde size gördüğüm ve etkilendiğim her şeyi aktarmaya çalışacağım.
Sığacık
Sığacık’ın Etrüsklüler veya İyonyalılar tarafından kurulduğu düşünülüyor. Bu denli eski bir tarihe sahip olması nedeniyle, Sığacık’ta pek çok medeniyetin ve imparatorluğun izleri görülebiliyor. Hatta İzmir’in en önemli antik kentlerinden biri olan Teos Antik Kenti de Sığacık sınırları içinde bulunuyor.
Seferihisar’ın markalaşmış mandalinalarına ev sahipliği yapan bahçeler, enginar tarlaları, zeytinlikler, bağlar sayesinde bu toprakların en önemli geçim kaynağı tarım. Bunu sokaklarda gezerken rastladığınız organik gıda tezgahlarından, kadınların kendi elleriyle yetiştirdiği ve sattığı sebze ve meyvelerden, Pazar günleri kurulan üretici pazarından da anlayabiliyorsunuz. Ayrıca, küçük balıkçılarda masanıza gelen taptaze salatalar, mezeler hem midenize hem gözünüze ziyafet yaşatıyor.
Sığacık Rehberi
Sığacık küçük bir yer. Öyle uzun uzadıya gezecek, günlerce dolaşacak kadar bol alternatifli bir liste yok.
Bir Sığacık gezisinin en önemli aktivitesi bol bol yüzmek, dinlenmek ve yavaşlayarak sakinleşmek olabilir. Bunun hemen ardından ise kesinlikle yemek yemek geliyor.
Aşağıdaki Sığacık gezilecek yerler listesinde tavsiye ettiğim yerleri okuyabilirsiniz.
Sığacık Kalesini Gezin
Sığacık Kalesi 1521-1522 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferine hazırlık amacıyla yaptırılmış. Bu kalenin surlarının yapımında Teos Antik Kenti’nden alınan getirilen taşlar kullanılmış. Duvarlarında da Teos’dan gelen kitabelere rastlayabilirsiniz.
Teos Antik Kentini Gezin
Teos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara dayanıyor. 12 İyon kentinden biri olan Teos Antik Kenti o dönemin en büyük liman kentiymiş. Aynı zamanda, Sanatçılar Kenti olarak bilinirmiş. İçeride binlerce yıllık zeytin ağaçlarının arasında antik liman ve tiyatro gibi yapılar görebilirsiniz.
Teos Antik Kenti Sığacık’ın merkezinden 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tarihe meraklıysanız mutlaka uğrayın. Girişinde aracınızı bırakabileceğiniz bir otopark bulunuyor. Giriş ücreti 5 TL, Müzekart da kullanabilirsiniz.
Tekne Turu Yapın
Sığacık gerçekten çok özel koylara sahip bir belde. Burayı cazip kılan en önemli faktörün tarih ve gastronominin yanı sıra tertemiz ve berrak denizi olduğunu düşünüyorum. Bu koyların çoğuna karadan ulaşmak mümkün değil. Ancak Sığacık Limanı’ndan her gün belirli saatlerde tekneler kalkalarak sizi koy koy gezdiriyor.
Demircili Koyu, Çamlı Koy, Akvaryum Koyu gezeceğiniz koylardan bazıları. Başkalarıyla paylaşımlı bir tekneye binecekseniz, kişi başı fiyat 90-100 TL. Özel tekne fiyatları ise 1000 TL civarında.
Mavinin tonlarına aşık olacaksınız!
Teos Marina’ya Uğrayın
Dünyadaki tüm marinalar gibi, içeride restoranlar, dükkanlar sizi bekliyor. Hani çok gerekli mi, eh bir tekneniz yoksa olmayabilir.
Kaleiçi’ne Gidin
Kaleiçi Sığacık’ın merkezi sayılıyor. Dar sokaklar el işi ürünler, kıyafet, takı ve zeytin ağacından tahta ev malzemeleri satan dükkanlar, tezgahlarla dolu. Ayrıca, küçük küçük restoranlar ve barlar bulunuyor. Bir Sığacık gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı bu film gibi sokaklar.
Rengarenk panjurlu eski konakların bazıları butik otel olarak hizmet veriyor. Bu konaklar geniş avlulara sahip. Dışarıdan baktığınızda küçücük yerler gibi dursa da oldukça keyifli bir atmosfere sahipler. Küçük bir alandan bahsediyoruz, o yüzden bence kendiniz gezin, keşfedin, bol bol fotoğraf çekin.
Sığacık Üretici Pazarını Gezin
Pazar günleri kurulan Sığacık Üretici Pazarı çevre köylerde üretilen sebze, meyve ve otlarıyla ünlü. Ayrıca, Kaleiçi’nde yaşayan kadınların el emeği ürünleri satılıyor. Cittaslow’un bir hediyesi olan bu pazar oldukça ünlü, o yüzden geziniz hafta sonuna denk geldiyse görmeden dönmeyin. Ha bir de mümkünse aç gidin 🙂
Sığacık Plajları
Sığacık bir Çeşme, Bodrum, Marmaris değil. Keşfedilmemiş bir sürü yeri var. Ama burada beni çok şaşırtan denizin mavisi oldu. Su o kadar berrak, o kadar güzel ki insan çok ama çok etkileniyor. Aşağıdaki Sığacık koylarını ben çok sevdim, eminim siz de seversiniz!
Büyük Akkum Plajı
Sığacık’a vardığınızda sizi ilk olarak bu masmavi deniz karşılıyor. Arabanızı ücretli otoparka bırakarak buraya yürümeniz gerekiyor. Otopark ücreti tüm gün 20 TL.
Büyük Akkum Plajı Sığacık bir halk plajı. Ancak ücretini ödeyerek şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Onun fiyatı ise 10 TL.
Bu plaj oldukça kalabalık. Yer bulmak için sabahın erken saatlerinde gitmeniz gerek. Ama ben olsam pandemi nedeniyle burayı tercih etmezdim.
Mukka Beach
Büyük Akkum Plajıyla aynı denizi paylaşan Mukka Beach özel bir plaj. Eğer bu denizi çok beğendiyseniz ama sakin bir yer arıyorsanız, Mukka’yı tercih edebilirsiniz. Giriş ücreti 75 TL.
Ekmeksiz Tabiat Parkı
İşte beni Sığacık’a aşık eden yer! Ekmeksiz Tabiat Parkı 5 yıl önce ihale ve arazi sorunları nedeniyle kapatılmış. O zamanlar bu koyda bir tesis varmış. Bu sene, yani 2020 yılında Seferihisar Belediyesi’nin girişimleriyle sahil yeniden açılmış.
Ekmeksiz Tabiat Parkı’na gitmek biraz zahmetli. Teos Marina’dan yukarı çıkarak Teos Parkı’na ulaşmanız, buradan biraz ileride bulunan ücretsiz otoparka aracınızı bırakarak yaklaşık 1 kilometre yürümeniz gerekiyor. Yokuş aşağı inmek kolay olsa da geri dönüş yolu sıcak havada biraz zorlayabiliyor.
Sahilde hiçbir tesis yok. O nedenle, yanınıza bir sandalye, yiyecek ve içecek almanızı tavsiye ederim. Bu sene belki yeni açıldığından belki de gidişi zahmetli olduğundan çok kalabalık değildi.
Gerçekten hiç abartmıyorum, hayatımda yüzdüğüm en güzel denizlerden biriydi. Deniz öylesine berrak ve temiz ki, insanın saatlerce yüzesi geliyor. Kumlar ise yumuşacık, kadife gibi. Tek kelimeyle bayıldım!
Güneşköy Plajı
Ekmeksiz Tabiat Parkı’nın biraz ilerisi Güneşköy Sitesine ait. Bu sitenin de oldukça güzel bir sahili vardı. İçeri girebiliyorsunuz, bir güvenlik yok. Sığacık’ta sakin bir deniz arıyorsanız deneyebilirsiniz.
Azmak Koyu
Sığacık Körfezi’nin kuzeyinde kalan Azmak Koyu da sakin yerlerden biri. Burada deniz çakıl ve kum karışımı. Rüzgarlı günlerde çok cazip değil ama sakin havalarda tercih edebileceğiniz bir koy. Burası özellikle kamp yapmayı sevenlerin tercih ettiği bir yer.
Akvaryum Koyu
Sığacık kara yoluyla ulaşılması mümkün olmayan, muhteşem koylara sahip. Akvaryum Koyu bu koylardan biri. Eğer tekne kiralarsanız mutlaka gidin görün.
Sığacık Restoranları
Sığacık bir sahil kasabası olduğu için elbette deniz ürünleri oldukça önemli bir yere sahip. Buralara kadar gelip balık yemeden dönmeyin.
Foçalı Balık
Sığacık’a kadar gidip Foçalı Balık’ın meşhur lokma sardalyasını ve safranlı, sütlü helvasını yemeden dönerseniz gerçekten çok şey kaçırırsınız. Fiyatlar oldukça uygun, lezzet ise 10 üzerinden 10. Hatta biz orada otururken yan masaya İstanbul’dan sırf sizin için geldik diyen bir grup oturdu. O kadar güzel!
Milos Balık
Yine geniş bir avlu içerisinde, mavi beyaz dekorasyonuyla tam bir sahil kasabası balıkçısına benzeyen Milos Balık’ta yeme fırsatımız olmadı ama çok tavsiye eden olmuş. Eğer Sığacık’ta birkaç gün kalacaksanız deneyebilirsiniz.
La Dude Art Café
Foçalı Balık’ın tam karşısındaki bu mekan yerel halkın favori yerlerinden biri. Aynı zamanda sanatçıların sevdiği bir yer olarak biliniyor.
Radika
Radika Sığacık tam börek ve çay keyfi yapmalık bir yer. Ayrıca, ev yapımı mezeleri, gözleme, mantı gibi hamur işleri de oldukça lezzetli.
Fehu Konak
Fehu Konak bir 3. dalga kahve evi. Oldukça büyük bir avlusu var. Geniş oturma grupları, dekorasyonu oldukça keyifli. Kahveleri oldukça güzel. Burası geceleri bir bara dönüşüyor. Özellikle şöminesi çok hoşuma gitti. Sonbaharda şömine karşısında bir şeyler içmenin çok güzel olacağını hissediyorum.
Jolly Boys
Sığacık’ta gece hayatı oldukça kısıtlı. Buraya gitmedik ama tavsiye edenler oldu. Sığacık gezilecek yerler arasında mutlaka bir bar olmalı diyorsanız deneyebilirsiniz.
Sığacık Otelleri
Sığacık son yıllarda popülerleştiği için açılan otel sayısı da her geçen gün artıyor. Ziyaret ettiğiniz tarihte yeni açılan yerlere bakmayı unutmayın. Ama benim gözüme çarpan ve beğendiğim otelleri yazıyorum.
Eden in Teos
Fehu Konak’ın hemen karşısında bulunan Eden in Teos’un mimarisine bayıldım. Yeri oldukça merkezi, odaları da hoş duruyor. Buraya bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Maya Bistro
Maya Bistro kendi plajına sahip nadir Sığacık otellerinden biri. Özellikle çocuklu aileler için tavsiye edeceğim bir otel çünkü ufaklıkları oyalayabilecek pek çok aktivite var. Sığacık merkeze biraz uzak kalsa da araba veya taksiyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Monza House
Monza House Sığacık’ın en popüler otellerinden biri. Beyaz turkuaz konseptli odaları tam Ege ruhunu yansıtıyor. Ayrıca kahvaltıları çok leziz görünüyor.
Sığacık’a Nasıl Gidilir?
İzmir Konak – Sığacık arası 52 kilometre ve yol yaklaşık 50 dakika sürüyor. Adnan Menderes Havalimanı’ndan ise 1 saatte Sığacık’a varabilirsiniz.
Çeşme – Sığacık arasıysa 75 kilometre ve yol hemen hemen 1 saat sürüyor.
Ayrıca, İzmir Üçkuyular’dan kalkan Sığacık minibüslerine binebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için Instagram hesabıma da bakabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar: