Karadağ Montenegro, bugüne dek seyahat ettiğim en süprizlerle dolu ve büyüleyici ülkelerin başına geçti sanırım. Balkanlar’ın bu küçük ve genç ülkesi, bakir doğası, nazik insanları, her adım başı fotoğraf değeri taşıyan doğa manzaraları ile kalbimin tam orta yerine oturdu.
Karadağ vize almadan gidebileceğiniz bir ülke. Üstelik bize oldukça yakın. Bu nedenle, bir anda aklınıza esip gidebileceğiniz bir rota. Ancak yola çıkmadan önce bu Karadağ gezi rehberi yazısını mutlaka okuyun.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ’a Nasıl Gidilir?
Karadağ uçak veya otobüsle, hatta dilerseniz kendi arabanızla gidebileceğiniz bir ülke. Hava yolunu tercih ederseniz, şu anda sadece İstanbul Podgorica uçuşu alternatifiniz bulunuyor ve bu yolculuk 1 saat 20 dakika sürüyor. Karadağ’a uçan tek havayolu ise Türk Hava Yolları.
Podgorica Havalimanı oldukça küçük, girişte bavul kontrolü dahi yok. Havalimanından araba kiralayarak başka şehirlere gidebiliyorsunuz. Ancak dediğim gibi küçücük bir alandan bahsediyoruz, dolayısıyla arabanızı önceden ayırtmanızda fayda var. Zira, özellikle yaz aylarında, araç bulamama gibi bir riskiniz var. Toplu taşıma da var ancak otobüsler oldukça eski ve konforsuz. Uzun mesafelerde dahi ayakta seyahat edenler var. Üstüne bir de hava sıcaksa yolculuk bir kabusa dönebilir.
Biz araç kiralamak için genellikle Skyscanner sitesini kullanıyoruz, siz de buraya göz atabilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ Gezi Planlaması
Karadağ gezi planlaması yapmak aslında oldukça basit bir iş. Ülkenin dört bir yanı dağlarla çevrili. Bu durum arabayla bir yerden başka bir yere gitmeyi oldukça zorlaştırmış. Yolların hemen hemen %90’ı tek şeritli ve virajlı. Ayrıca, şehirlerarası yolculuğu ancak belli bir rotadan yapabiliyorsunuz, kestirmeler, büyük otobanlar yok.
Ülkenin başkenti olan Podgorica’dan yola çıktığınızda sizi sırasıyla Sveti Stefan, Budva, Tivat, Kotor, Perast ve Herceg Novi bekliyor. Bunlar Karadağ’ın en popüler şehirleri. Biraz uzun bir süre kalmayı düşünüyorsanız, ülkenin kuzeyindeki yerlere de gidebilirsiniz.
Eğer tek bir şehirde kalmayıp, bütün ülkeyi gezmeyi planlıyorsanız, bu şehirleri saydığım sırada veya tam tersi rotada gezmeye başlamak oldukça mantıklı olacaktır.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ Nasıl Bir Ülke?
Karadağ 2006 yılında referandumla bağımsızlığını ilan ederek, dünyanın en genç ikinci devleti olmuş. Ülkenin nüfusu sadece 657.000 kişi. İstanbul gibi kalabalık bir şehirden kalkıp oralara gidince önce bu insanlar nerede, neden sokaklarda kimsecikler yok diye sorguluyorsunuz. Sonra nüfus rakamları aklınıza gelince taşlar yerine oturuyor.
Küçük nüfusun büyük avantajları var. Herkes inanılmaz güler yüzlü, kibar ve yardımsever. Karadağ’ın bir turizm ülkesi olmasının da bunda büyük bir payı var.
Özellikle restoranlardaki ilgi ve alaka muazzam. Artık turiste doymuş Roma, Barselona, Paris gibi büyük kentlerde yaşadığınız, yemek mi yedim dayak mı yedim havası yerini “Ben acaba İsveç prensesi miyim?” gibi düşüncelere bırakıyor. Öyle ki, garsonlar her 10 dakikada bir tabağınızdan memnun olup olmadığınızı soruyor, Karadağ hakkında uzun uzun sohbet ediyor ve tüm bunları yüzlerinde kocaman bir gülümse ile yapıyorlar.
Dikkatimi çeken başka bir konu off-season döneminde gitseniz bile yemeklerin taptaze, mekanların sıcacık olması. Karadağ’ı anlatırken arkadaşlarıma verdiğim örneği aktarmak istiyorum. Türkiye’de yazlık bir yere kışın ortasında gitseniz ve mekanda tek masa siz olsanız, büyük ihtimalle buz gibi bir atmosfer, “bunlar nereden çıktı şimdi” şeklinde düşünen somurtkan bir garson ve 2-3 günlük ekşimiş yemeklerle karşılaşırsınız. Karadağ’da ise sezon içi – sezon dışı diye bir kavram yok. Açık olan yerler sanki bütün masalar doluymuş gibi bir hizmet sunuyorlar.
Karadağ ne kadar küçük de olsa medeniyet konusunda en gelişmiş Avrupa ülkelerinden hiçbir farkları yok. Karşıdan karşıya geçerken arabalar durup size yol veriyor, sokaklarda tek bir çöp, yollarda tüküren, bağıran çağıran, çarpan, iten kakan insanlar yok.
Diğer yandan, süpermarketteki kasiyerler bile baya akıcı bir İngilizce konuşuyor. Kendinizi bir anda Türkiye’nin mutsuz siluetlerinden uzaklaşmış, insanlığınızı hatırlamış hissediyorsunuz. Sadece bu hisse bile değer doğrusu!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ’da Fiyatlar
Gelelim en önemli konulardan birine, fiyatlara. İlk gün bir süpermarkete gidip, fiyatları görmek istedim. Özellikle şarap reyonu beni benden aldı. 2 ila 20 Euro arasında, son derece zengin bir yelpazeleri var. Yiyecekler de keza Türkiye’ye kıyasla güldüren fiyatlarda.
Restoranlarda ise durum hemen hemen aynı. Pizza, makarna, deniz mahsulü, et, ne yerseniz yiyin, minimum 8 ila maksimum 20 Euro arasında müthiş lezzetler tadabilirsiniz. (Yazardan Not: O zamanlar Euro 3,5 TL idi!)
Şimdi adım adım Karadağ‘ı gezmeye başlayalım.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ’da Gezilecek Yerler
Porto Montenegro
Biz Porto Montenegro’da kaldığımız için Karadağ gezi rehberine buradan başlamak istiyorum.
Porto Montenegro Karadağ’ın en güzel şehirlerinden biri olan Tivat koyunda yer alıyor ve şu anda Avrupa’nın en genç ve en önemli yat limanlarından biri olarak kabul ediliyor. Yat limanı deyince burada karşılacağınız insanların sosyo-ekonomik durumları ve sizi bekleyen lüks atmosfer hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Marinanın içindeki markalar, pahalı restoranlar ve şık insanlar ayrıcalıklı bir yerde olduğunuzu hissettiriyor. Eğer Karadağ’da lüks bir tatil yapmayı düşünüyorsanız, kesinlikle burada kalın ve Porto Montenegro Regent Otel’i tercih edin.
Fakat bu otelde konaklamaktan da ayrıcalıklı bir deneyim tercih ediyorsanız, Porto Montenegro yazımı okuyabilir, orada size tavsiye ettiğim evlerde prenseslere layık bir tatil yaşayabilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor
Karadağ‘ın en ünlü şehri hangisi deseniz kesinlikle Kotor derdim.
Karadağ Kotor Adriyatik Denizi’nin en meşhur kıyılarından biri olarak biliniyor ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Kotor’un bir diğer adı da Kediler Şehri. Öyle ki, her duvar dibinde, her pencere kenarında pinekleyen bir kediyle karşılaşıyosunuz. Hindistan’da inekler ne kadar kutsalsa Kotor’da da kediler o kadar değerli. Hatta bir Kedi Müzesi bile var.
Bu şehirde mutlaka yapılması gereken ilk şey Stradi Grad Kotor, yani eski şehri ziyaret etmek. Ortaçağ döneminden kalma kiliseleri, daracık Arnavut kaldırımı sokakları, bir zamanlar Karadağ’ın en zengin ailelerinin yaşadığı taş evler sizi bir anda 2000’lerden alıp eski bir film setine taşıyor.
Biraz daha mistik bir seyahat yaşamak isteyenler için Stradi Grad içinde pek çok küçük otel var.
Kendinize güveniyorsanız, Kotor Kalesine çıkabilir, bu sportif aktivitenin ardından Kotor Körfezi’ne inerek güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Kotor hakkında daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz yazımı okumayı unutmayın.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Perast
Karadağ’ı ziyaret eden insanların genellikle pas geçtiği ama bence mutlaka uğranması gereken bir başka yer Perast kasabası.
Perast’ı yürüyerek yarım saatte bitirebilirsiniz, o denli küçük bir yer. Ama burada sizi bekleyen manzarayı tarif etmem imkansız. Perast’a kadar gelmişken tekneyle Our Lady of The Rocks ve St. George adalarını gezebilir, Adriyatik kıyısında bir öğle ya da akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Perast’ı Karadağ gezisi planınıza mutlaka ekleyin. Bu küçük ama dünyalar güzeli kasaba hakkında daha detaylı bilgi almak için Perast yazımı da okumanızı tavsiye ederim.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Herceg Novi
Perast’tan biraz daha kuzeye gittiğinizde ise Herceg Novi, yani Yeni Hersek’e ulaşıyorsunuz. Herceg Novi adı sanı pek bilinmese de aslında Karadağ’ın en büyük 2. şehri ve gerçekten görülmeye değer bir atmosfere sahip.
Herceg Novi’de görülmesi gereken yerlerin başında Saat kulesi ve Osmanlı askerlerinin mahkum edildiği Kanli Kula geliyor. Ayrıca, Gradska Kafana’da, Adriyatik manzarası karşısında güneşi batırmak oldukça keyifli.
Herceg Novi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, sizi bu yazıya ait sayfamda bekliyor olacağım 🙂
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sveti Stefan
Son olarak, Karadağ’a gitmiş hiçbir fotoğrafçının pozlamadan dönmediği Sveti Stefan’dan bahsetmek istiyorum. Karadağ’daki her yer gibi buranın da ilginç bir hikayesi var. Sveti Stefan yazısında sizi konuyla ilgili bir bilgi bombardımanına tutttum 🙂
Bu minik adayı ancak üzerindeki Aman Otel’de konaklıyorsanız gezebiliyorsunuz fakat fotoğrafta gördüğünüz sahilden denize girebilir ya da hemen yukarısında yer alan restoranda biraz keyif yapabilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karadağ Otelleri
Karadağ gelirinin oldukça büyük bir kısmı turizmden geliyor. Dolayısıyla, bu güzel ülkede otel sıkıntısı çekmeniz oldukça zor. Her bütçeye uygun bir seçenek mutlaka var. Booking.com’dan arama yapabilir veya AirBnb’den bir ev kiralamayı da düşünebilirsiniz.
Benim önerilerim ise şöyle:
Regent Porto Montenegro – Porto Montenegro
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Son olarak…
Arabayla hiç durmadan giderseniz, Karadağ’ı bir uçtan diğer uca yaklaşık 3-4 saatte bitirebiliyorsunuz. O kadar küçük bir ülkeden bahsediyoruz!
Fakat seyahatiniz boyunca size virajlı yollar ve her iki kilometrede bir durmak isteyeceğiniz, “yok artık, bu kadar da olmaz” dedirten manzaralar eşlik edecek.
Karadağ Avrupa ülkeleri arasında neden bu kadar rağbet görmeyen bir ülke bilmiyorum ama şu ana dek gördüğüm en etkileyici yer diyecek kadar iddialıyım. El değmemiş, inanılmaz bir doğası var. Fotoğrafçılar için bir cennet. Fiyatlarıyla ise, Türkiye’de yapılacak bir hafta sonu gezisiyle aynı rakamlara bambaşka, biraz mistik, biraz tarihi ve bol huzurlu zaman geçirebilirsiniz.
Instagram hesabımda da bu bilgilere ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Bir göz atın derim!
İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Kotor Gezi Rehberi – Gezilecek, Görülecek Yerler
Perast – Zamanın Adeta Durduğu Masal Kasabası
Herceg Novi – Dubrovnik Kıyısında Bir Akdeniz Şehri