Karadağ‘ın en sevilen şehirlerinden biri hiç kuşkusuz Kotor. Bu güzel ülke ve şehir vizesiz gidilebilecek en güzel yerlerin başında olmasıyla son yıllarda hemen hemen herkesin aklında yer etmeye başladı. Trafiğe kapalı sokaklar, tatlı insanlar, lezzetli mekanlar, her köşede insanın karşısına çıkan bir başka fotoğraflık görüntü gerçekten de bir tatilden beklediğiniz her şeyi yerine getiriyor. Güzel bir Kotor gezi planı oluşturmak için gelin hep birlikte gezmeye başlayalım.
Kotor Neresi?
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Karadağ Kotor, ülkenin güney batısında, kocaman bir dağın yamacında, surların içinde konumu, Venedik mimarisine sahip Ortaçağ binaları, labirent gibi sokaklarıyla şirinlik abidesi bir şehir. Aynı zamanda, Adriyatik Denizi’nin en meşhur kıyılarından biri. Denizi harika sayılmasa da dağlarla kaplı kıyıları alışık olmadığımız, şaşırtıcı bir görüntü sunuyor. Tüm bunlar insana bir Kotor gezi hayali için yeterli sayıda gerekçe sunuyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Kotor’a gitmek için önce ülkenin başkenti Podgorica’ya uçmanız, daha sonra havalimanından bir araba kiralamanız gerekiyor.
Türkiye’den Karadağ’a uçan tek havayolu şu anda Türk Hava Yolları, uçuş 1 saat 20 dakika sürüyor. Podgorica Havalimanından Kotor’a ise normal şartlarda yaklaşık 1,5 – 2 saat içinde varıyorsunuz fakat turizm sezonun en yoğun olduğu yaz aylarında trafik nedeniyle bu süre 3-4 saate kadar çıkabiliyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’a Gitmek için En İdeal Zaman
Kotor’u da kapsayan bir Karadağ gezisi için bence en ideal zaman Mayıs-Haziran veya Eylül ayları. Nedeniyse Karadağ‘ın küçücük bir ülke olması ve yazın en curcunalı ayları olan Temmuz ve Ağustos’ta adeta bir turist akınına uğruyor olması. Yaz aylarında Kotor’a günde iki cruise gemisi geliyor ve her gemiden yaklaşık 15-20 bin kişi küçücük şehre doluşuyor. Dolayısıyla bu aylarda pek keyifli bir destinasyon olduğunu söylemem.
Kış aylarında ise hemen hemen her yer kapalı oluyor. Karadağ’ın nüfusunun 650.000 kişi olduğunu düşünecek olursanız, Kotor’un kış mevsiminde bir hayalet şehre dönüştüğünü tahmin edebilirsiniz.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor Gezilecek Yerler
Kotor gezi planı yapmanın iki yolu var: rehberli ve rehbersiz.
Rehberli gezmeyi tercih ederseniz, önceden bir rezervasyon yapmanız gerekmiyor. Kotor Stradi Grad, yani Eski Şehir’in girişindeki kioskun önünde grupla buluşup bir sonraki tura katılabiliyorsunuz. Grup turlarının fiyatı kişi başı 10 Euro. Ayrıca, özel bir tur da talep edebilirsiniz. Bunun için yine bu kiosktan bilgi alabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz. Özel turun ücretiyse 40 Euro.
Rehberli mi rehbersiz mi gezelim diye soracak olursanız, bu tamamen ne kadar vakit ayırabileceğinize veya tarihe meraklı olup olmadığınıza göre değişir. Çok şart mı, bence değil. Eğer rehbersiz gezecek olursanız, aşağıdaki yerlere bir göz atmanız yeterli.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor Stradi Grad – Eski Şehir
Kotor’da mutlaka yapılması gereken ilk şey Stradi Grad, yani eski şehir merkezini ziyaret etmek. Bu tarihi şehre büyük bir sur kapısından giriyorsunuz. Sadece bu giriş anı bile biraz sinematik biraz dramatik bir ruh hali yaratıyor.
Bu kapının üzerinde Yugoslavya’nın kurucusu Tito’nun bir sözü yazıyor: “Size ait olmayanı istemeyin, size ait olandan vazgeçmeyin.”
İçeri girer girmez sizi büyük bir saat kulesi ve hemen arkasında kocaman bir dağ karşılıyor. Kendinizi bir film setindeymiş gibi hissetmeye başlıyorsunuz.
Büyük bir heyecanla gezmeye koyuluyorsunuz. Ortaçağ döneminden kalma kiliseler, bir zamanlar Karadağ’ın en zengin ailelerinin yaşadığı kocaman taş evler, daracık labirent sokaklar, sizi bir anda zaman yolculuğuna çıkarıyor. Bir keşif turunun ardından sıra bir şeyler yiyip içmeye geliyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
St. Tryphon Katedrali
Kotor’da yaşadığım 10 gün boyunca kaldığım ev St. Tryphon Katedrali’nin hemen arkasında yer alıyordu ve pencerem katedralin çan kulesine bakıyordu. O yüzden benim için ayrı bir öneme sahip.
Bu katedralde Aziz Trifon’un kemikleri yatıyor. Aziz Trifon Anadolu’da yaşamış ve ölmüş. Eskiden önemli insanların kemiklerini saklamak bir gurur meselesiymiş. Venedikliler de bu azizin kemiklerini Bizans İmparatorluğu’ndan alıp ülkelerine götürmek istemişler. Ancak yolda bir fırtına çıkmış ve Kotor’da kalarak fırtınanın dinmesini beklemişler. Ne zaman yeniden yola çıkmaya kalksalar bir fırtına başlıyormuş. En sonunda bunu bir işaret olarak kabul ederek, kemikleri burada bırakmışlar. Katedral de adını işte bu hikayeden alıyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
San Giovanni Kalesi
En güzel Kotor manzarası sizi şehre tepeden bakan bu kalede bekliyor. Turuncu-kırmızı çatılı evler, kocaman bir göl ve onu çevreleyen dağ… Bu manzaraya değer mi değer. Ancak oldukça yorucu bu tırmanışta sizi 1300 basamak bekliyor ve yaklaşık 2-3 saat sürebiliyor. Kendinize güveniyorsanız mutlaka yapın, ben şahsen yapamadım!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kedi Müzesi
Kotor’da her adım başı karşınıza duvar diplerinde pinekleyen, mağazaların içinde peşinizi bırakmayan kediler çıkıyor. Zaten Kotor’un bir diğer adı Kediler Şehri. Bir rivayete göre, Ortaçağ’da yaşanan veba salgını zamanında, şehri farelerden temizlemesi için bu kediler gemilerle taşınmış.
Hal böyle olunca bir de Kedi Müzesi açmışlar. Kedi severler ve çocuklar için oldukça eğlenceli bu müzeyi gezebilirsiniz. Cats of Kotor isimli mağazadaysa sizi tam bir kedi şöleni bekliyor. Sağınız, solunuz, önünüz, arkanız her yer kedi ve kedili hediyelik eşyalar olacak.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’da Yapılacak Şeyler
Dobrota’yı Gezin
Kotor turistlerin yoğun ilgisine maruz kaldığı için yerel halk Kotor Stradi Grad’dan biraz uzaklaşarak bu uzun sahil şeridine taşınmış. Ah o malikane gibi tarihi evler, önlerindeki özel iskeleler, o rengarenk gün batımı, şık ve şirin restoranlar!
Kotor Körfezini Arabayla Gezin
Hayatınızda böyle güzel manzaraları bir daha nerede görürsünüz demek istiyorum. Kotor Körfezi gerçekten cennetten bir parça olmalı. Dağın etrafından dolaştığınız her yol kıvrımında karşınıza bir başka ağzı açık bırakan manzara çıkıyor.
Denizin üzerine çökmüş sis, bir anda merceğinize giren bir Ortaçağ kilisesi, içinde kimlerin oturduğunu öğrenmek için deli olduğum malikaneler… bu yolda göreceklerinizi anlatacak kelime dağarcığım yok sanırım.
Perast’a Gidin
Son olarak, Kotor Körfezi’nin benim için en ama en güzel yeri Perast kasabasına mutlaka gidin. Perast yazımda sizi pek çok bilgi, Instagram sayfamdaki Karadağ hikayelerindeyse bir çok anı bekliyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’da Ne Yenir?
Kotor Adriyatik kıyısında bir şehir olduğu için, tüm denize kıyısı olan yerler gibi burada da deniz mahsülleri oldukça lezzetli.
Ayrıca, İtalya ile hem komşu olduklarından hem de uzun yıllar Venedikliler’in hakimiyeti altında kaldıklarından İtalyan mutfağı da oldukça baskın diyebilirim. İtalyan mutfağı deyince elbette akla pizza, makarna, risotto ve tüm hamurlu yemekler geliyor.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’da Yemek Nerede Yenir?
Kotor Stradi Grad‘da pek çok restoran ve kafe var. Buralarda oturup insanları izlemek ve tarihi atmosferi solumak büyük bir keyif. Ancak yemek kalitesi açısından bu mekanlar arasından mutlaka buna veya şuna gidin demeye gerek yok, herkes kendi zevkine göre bir şeyler bulabilir. Ama normal bir turist olarak gittiğim zamanla Kotor’da yaşadığım 10 gün boyunca keşfettiğim yerler epey farklı oldu. O yüzden kendi sevdiklerimden biraz bahsetmek isterim.
Tercihiniz İtalyan mutfağından yana olacaksa ve hızlı bir yemek yemek istiyorsanız, Pronto Pizza Kotor ve Astoria en iyi pizzacılar diyebilirim.
City Restaurant Stradi Grad Kotor’da hem öğlen hem de akşam yemekleri için ilk tavsiye edeceğim yerlerden. Üstelik Türkçe menüleri bile var. Buraya o kadar çok sık gittim ki, bir süre sonra garsonlarla arkadaş olduk. Hatta beni gördüklerinde “merhaba” diyerek selamlar oldular. Ayrıca, canlı keman eşliğinde akşam yemeği yiyebileceğiniz Konoba Scala Santa Kotor da bir diğer önerim olabilir. Tatlı ve kahve için kısa bir mola içinse eski şehre girer girmez solunuzda kalan Forza Cafe Kotor’u gönül rahatlığıyla öneririm.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’da Gece Hayatı
Bazıları için Kotor gezi planı gece hayatı olmadan olmaz. Geceleri bir Ortaçağ evinin duvarlarına yansıtılan Charlie Chaplin filmlerini jazz müzik eşliğinde izleyebileceğiniz Evergreen Jazz Club,, daracık bir sokakta beklenmedik bir anda karşınıza çıkan Gastro Pub 702, her an kalabalık ve hareketli Old Town Bar, gece saat 2’de bile canlı müzik dinleyebileceğiniz Przun önereceğim yerlerin başında geliyor.
Ancak gece klübü arıyorsanız, o konuda maalesef hiçbir bilgim yok.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kotor’da Akşam Yemeği İçin 2 Pırlanta Gibi Tavsiye
Verige 65
İngilizce’de “In The Middle of Nowhere” diye bir deyim vardır, sanırım kuş uçmaz kervan geçmez diye çevirmek mantıklı olur. Verige 65 Kotor’da ama yol üstü olmayacak ve kendiliğinden karşınıza çıkmayacak bir konumda bulunuyor. Kotor’un en güzel ve farklı restoranlarından biri burası. Tek kötü haber, buraya ancak arabayla veya taksiyle gidebilirsiniz. Ama kesinlikle değecek, güneş batmadan önce gitmeye gayret edin.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Forza Terra
Dobrota’da yer alan Hotel Forza Terra Kotor isimli otelin restoranına mutlaka bir akşamınızı ayırmanızı tavsiye ederim. Dağların arkasında batan güneşin kızıl turuncu rengi denize vururken evlerine dönen balıkçıları Kotor’daki en leziz yemekler eşliğinde izlemek kadar keyifli pek az şey var bu hayatta! Özellikle Japon mutfağı ve deniz ürünleri oldukça başarılı.
Bir Kotor gezi planı için olmazsa olmaz her şey bu listede var ama olur da siz yeni yerler keşfederseniz bana mutlaka yazın.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Karadağ Gezilecek Yerler – Balkanlar Güzeli
Sveti Stefan – Karadağ’ın Gizemli Adası
Perast – Zamanın Adeta Durduğu Masal Kasabası